KU4/KU5 Tehtävät

KU4 / KU5 Taidehistoria Tehtävät

1. Maaginen kuva
Toteuta haluamaasi tekniikkaa käyttäen kuva tai esine, joka tuottaa omistajalleen voimaa, onnea ja suojelusta.

2. Draperia
Draperialla tarkoitetaan kankaan laskostamista. Kreikkalaiset ja roomalaiset kuvanveistäjät veistivät taitavasti kangaslaskoksia kalkkikiveen tai marmoriin. Toteuta abstrakti tai esittävä sommitelma teemanasi draperia.

3. Tämän päivän raamattu. Keskiajan taiteilija saattoi omistautua elämänsä ajaksi madonnan kuvien maalaamiseen tai uskonnollisten tekstien kirjoittamiseen korukirjaimin. Tee kirjan sivu maalaamalla aihe munatemperalla. Mikä voisi olla tämän päivän raamatun kuvitusta?

4. Pyhän Teresan hurmio
Trentonin kirkolliskokouksessa 1562 päätettiin, että taiteessa painotetaan uskonnollisen kokemuksen mystisiä ja yliluonnollisia puolia. Millainen on sinun yliluonnolinen näkymäsi, näkymäsi, jota kannat sydämessäsi.

5. Vanitas (elämän turhuus)
1600-luvulla vanitas-asetelmissa oli mukana pääkallo, tiimalasi, keskenjäänyt ateria, särkynyt viinilasi ja loppuun palanut kynttilä. Kuvataut aiheet muistuttivat elämän katoavuudesta. Toteuta kuvallinen esitys, johon etsit kuvasymboleita liittyen tähän päivään.Tee impressionistinen maalaus, johon taltioit silmänräpäyksellisen hetken sinua ympäröivästä maailmasta.

6. Unelma paratiisista
Ekspressionistit pitivät näkyvää ulkomaailmaa vain tekosyynä varsinaiselle kuvan sisällölle. Voimakkaita värejä käyttävä maalaustapa perustuu toiveeseen antaa väreille uusi emotionaalinen rooli. Esim. hermostuneisuus, kärsimättömyys on muutettava siveltimenvedoiksi ja väreiksi. Mikä on sinun paratiisisi ja minkälaisia aistikokemuksia paratiisiisi liittyy?

7. Pablo Picasson 1907 maalaama ”Avignonin naiset” merkitsi ratkaisevaa käännekohtaa, sillä sen myötä Picasso irtautui perinteisestä länsimaisesta illusionistisesta taiteesta. Picasso oli vakaasti päättänyt luoda siitä merkkiteoksen vastatakseen Matissen maalaukseen ”Elämäniloa”, joka oli aiheuttanut suuren kohun salongissa 1906. ”Se on minun ensimmäinen manausmaalaukseni”, Picasso totesi. Tee visuaalinen esitys, jonka sisällöllisenä teemana on Avignonin miehet.

8."Olemisen sietämätön keveys"
Abstraktin taiteen edustajat vapauttivat taiteen esittävyydestä. Geometrisin muodoin, päävärein tai värimaailmaa minimoiden he tuottivat ”puhdasta” taidetta. Esim. venäläinen Kasimir Malevits maalasi ”valkoisen neliön valkoisella pohjalla” -maalauksen. Toteuta maalaus, jossa käsittelet annetun otsikon mukaista teemaa.


9. ”Luonnon tekstuuria”
Luonnosta voit löytää mitä ihmeellisempiä muotoja, rakenteita, struktuureja ja värejä. Poronjäkälän kasvutapa, unikon räjähtävän punainen väri, leväkasvin pienistä kerrostumista rakentuva kokonaisuus. Anna luonnosta löytämällesi muodolle, rakenteelle, struktuurille tai värille uusi ilmaisumuoto.

10. ”Hiljaisuus”, ”melu, häiritsevät äänet”.
Voiko ääniä ilmaista kuvallisessa muodossa ja jos voi niin miten?. Etsi toteutustapa hiljaisuudelle tai vaihtoehtoisesti hiljaisuuden rikkoville äänille.

11. ”Minun arkinen esineeni”
Taideteoksella on oikeus riistää arkiselta esineeltä sen alkuperäinen tehtävä ja muuttaa se puhtaasti esteettiseksi esineeksi. Jasper Jones valitsi esineinstallaatioonsa kaksi pronssista lieriötä, jotka hän muunsi näyttämään oluttölkeiltä väreineen ja teksteineen. Todellisuus kohtaa niissä taiteen. Toteuta taideteos,jossa sinun arkinen esineesi esittää pääosaa.

12. Maataiteen lähtökohtana oli siirtyminen pois museoista ja gallerioista. Taideteos muutti muotoaan tuulen ja sateen mukana. Tutki työssäsi ekologisten materiaalien käyttöä ja taideteoksen hetkellisyyttä.